A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

3

Uniepal kolorUNIEPAL DREW AQUA KOLOR. Modern összetételű, a legtöbbet használt extrém kiválósággal rendelkező tűzvédő anyag.

Tűzvédő, vízbázisú impregnáló lazúr-lakk faanyagok és fa alapanyagú elemek felületére, kültéri és beltéri használatra.Az Uniepal Kolor  kiválóan használható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben kültéri és beltéri használatra.
 
A legkiválóbb és legkönnyebben feldolgozható tűzvédő anyagok egyike fára. Az 1 m2-re vetített anyagár korrekt, igen kiváló és gyorsan elkészíthető bevonatot ad.
Mivel vizes anyag, semmiféle környezetre terhelő alkotó elem nincs benne.  
Mindössze csak két réteget kell egymás után felvinni  viszonylag kis  idő elmúltával, a felhordási együtthatója kifejezetten előnyös.

És a legfontosabb: az Uniepal Kolor lazúr alkalmazásával a színre festést, annak anyagárát, munkadíját és arra fordított munkaidőt  meg lehet takarítani (spórolni).

Euroclass: B-s1,d0


Jóváhagyások/engedélyek:

Referencia-dokumentum: Műszaki Engedély  ITB nr AT-15-8565/2011

Megfelelőségi nyilatkozat: nr 21a/2011 z dnia 13 stycznia 2011r.

Megfelelőségi igazolás: ITB-2008/W

NIH higiéniai bizonyítvánnyal rendelkezik!

ETA-18/0491

Garancia: gyártástól számított 12 hónap.


Alkalmazás:

Impregnáló lazur, alkalmazható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben kültéri és beltéri használatra.

Az UNIEPAL DREW AQUA KOLOR impregnáló lazur olyan tetőrendszerekhez is alkalmazható, melyekben a tetőszerkezet fazsindelyből vagy deszkából készült.


Besorolás éghetőség szerint:

Az UNIEPAL DREW AQUA KOLOR lakkal minimum 200g/m2 mennyiségben bevont termékek, azaz minimum 12 mm vastagságú fa és OSB lapok éghetőség szerint  Euroclass besorolást kaptak.
(B-s1,d0)
Ez a legmagasabb tűzvédelem - fára  - az  unión belül.

Besorolás tűzállóság szerint:

A legalább 200 g/m2-nyi UNIEPAL DREW AQUA KOLOR lakkal bekent  20 mm vastag és legalább 450g/m3 sűrűségű fa falburkolatok, valamint a legalább 22 mm vastag  OSB lapok „tűzvédett” besorolást kaptak.  


Tetőszerkezetek osztályozása:

A legalább 200 g/m2 mennyiségű  UNIEPAL DREW AQUA KOLOR impregnáló lakkal kezelt legalább 20 mm vastag fazsindelyből vagy más deszkából készült tetőszerkezetek tűzvédelmi szempontból a B-s1,d0 besorolást kapták.


Anyag előkészítése:

Használat előtt nagyon alaposan keverje fel
.
Használatra kész termék - hígítani nem kell! és nem is szabad!!


Az alap előkészítése:

Az összes felületi hibát meg kell javítani, a zsírtól, portól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani az alapot. Az UNIEPAL DREW AQUA KOLOR  lakk csak olyan, nyers fából készült felületre alkalmazható, melynek relatív nedvességtartalma nem haladja meg a 20 %-ot. Száradás után a lakk a fa eredeti színét megváltoztató, a gyártó által megadott színű bevonatot képez.


Applikáció (felhordás):

A festéket 10 °C feletti hőmérsékleten kell felhordani. A munka megkezdése előtt célszerű próbát végezni az alkalmazási paraméterek optimalizálása céljából (hatékonyság, áramlás, száradási idő stb.) A lakkot függőleges vagy vízszintes síkban két vagy három rétegben kell felhordani összesen minimum 200 g/m2 mennyiségben.  A felvitelek közötti intervallum a környezet hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ. 23°C ( ± 2 ) hőmérsékleten és 50% ( ± 5 )relatív nedvességtartalom mellett a második réteg 6 - 8 óra múlva, a harmadik réteg az előzők teljes megszáradása után vihető fel. Abban az esetben, ha  fontos a fafelület magas színvonalú esztétikai kivitele, ajánlott az első felvitelt vékony rétegben elvégezni, megszáradás után a felületet > 240 fokozatú csiszoló anyaggal lecsiszolni a szőrszálak eltávolítása céljából. A munka befejezése után a szórópisztolyt vagy ecsetet azonnal meg kell tisztítani vízzel. 24 óra múlva  lesz tűzvédő hatása.

Ecsettel, hengerrel és szórással hordható fel. Figyelembe kell venni,  a felhordási módozatok jellegzetességét száradás után.

Felhordása a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet.

 
Egyéb információk, megjegyzések:

Más festékekkel nem keverhető!
Más festékek alkalmazása a felületeken megváltoztathatja a tűzvédelmi besorolást.
A teljes tűzállóság a festés után 48 órával a festék teljes megszáradása után érhető el.
Száradás után a lakk a fa eredeti színét megváltoztató, a gyártó által megadott színű bevonatot képez.
A bevonat megsérülése esetén a hiányosságok pótlására van szükség.

Teljesítmény:

Max: 5 m2 / l teljes felfestésnél az alap abszorbáló képességétől függően.

Oldhatóság: vízben oldódó.

Színek: dió, ébenfa, fehér, fenyő 1-szintelen,  fenyő 2-vöröses, gesztenye, mahagoni, palisander,  szürke zöld
Ezek nem skála szerinti színek, ezek gyártói színek.


A fenyő 1 szín a gyakorlatban színtelen.

Egyéb színek gyártói elnevezések. Minden gyártási egységnél a tűzvédő adalékok miatt az adott színnél  fél árnyalatnyi eltérés lehetséges.  Ez normális.
Egybefüggő nagy felület (több száz m2) esetén célszerű,  az egymás mellé kerülő tűzvédő anyagot egyszerre megrendelni.

Szintörés: matt


Műszaki állapot: A bevonat műszaki állapotát legalább 12 havonként egyszer ellenőrizni kell.


Tárolás: Eredeti, bontatlan göngyölegekben  +5°C + 30°C hőmérsékleten tárolandó.

WEB: https://www.tuzvedo.eu/      mail:tuzvedo@tuzvedo.eu
 
Magyarországi forgalmazó:

ETA-18/0491


Összefoglaló javaslat, az Uniepal DREW Aqua Kolor, fára alkalmas- tűzvédő bevonatok  felhordásáról

 

Minden tűzvédő anyag felhordása, a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet ma Magyarországon.

Ennek alapján,  szakszerű felhordásért, a kivitelező a felelős.

 

Az Uniepal drew aqua kolor tűzvédő bevonat az alábbi   jellemzőkkel rendelkezik:

 

Vizes hígítású, beltéri és kültéri tűzvédő bevonat fára: B-s1,d0 a tűzvédelmi  besorolása . Szórással, mázolással, kenéssel és hengerrel lehet, mint fizikai lehetőség – felhordani.

Sűrűsége: 1,02±3%.

 

Gyakorlatban, a  világos (színtelen)  fenyő kivételével, a 2x-i mázolást  célszerű alkalmazni. Rétegebnként 100 g/m2-t. Az ecsetelés fő oka, hogy lazúros pigmenteket tartalmaz az anyag. Minden lazúros szín esetén – főleg, ha az első bevonat – szükséges a fa rostjaiba, szálirányban bedolgozni a pigmenteket. Bármilyen kis megfolyás (amennyiben  felületes a  kivitelezés ) későbbiekben esztétikai problémát okozhat.(Színegyenetlenség).

Ez nem tűzvédelmi probléma, ez minden lazúros festékre jellemző esztétikai kérdés.

 

Hígítani nem szabad és nem is szükséges. Színtelen változatnál, ha szórásos felhordást alkalmaznak,  min. 20-25% szórási veszteséggel kell számolni. (Gyakorlatilag ennyivel több anyagot kell vásárolni.)

Uniepal drew aqua kolor anyagok erősen hajlamosak a leülepedésre, ezen belül a színtelen (világos fenyő) különösen. Ezért minden  felhasználás előtt sokáig és nagyon alaposan fel kell keverni! A doboz alján leülő kőpor jellegű anyag  normális, ezt kell felkeverni minden munka kezdés előtt.

 

 

Uniepal drew aqua kolort tiszta, szennyeződéstől mentes fára lehet felhordani. Festés után 1 napig ne érje nedvesség, eső, hó a felületet.

Javasolt felhordási hőmérséklet:

 +5 C⁰  és  +  30 C⁰   mely a fa felületi  hőmérsékletére és a környezeti hőmérsékletre is vonatkozik. Lazúros anyagnál a túl magas hőmérséklet egyenetlen száradást (színdifferenciát)  okozhat. Őszi reggelen és kora őszi estén történő festés esetén figyelni kell az esetleges harmatpontot, amikor a fa felületén nedvesség csapódik ki. A  festést ilyenkor ne végezzük, várjuk meg a fa száradását. Frissen festett felületet egyszerű módon takarjuk le, hogy a környezetből nedvesség kicsapódást elkerüljük, az említett esetekben. Második réteg 3-6 óra elteltével vihető fel.

 

Ecset és edények  elmosása vízzel történik.

 

 

Még egyszer kiemelten javasoljuk az ecsetes felhordást, a szórási veszteség, valamint a lazúr pigmentjeinek  fentebb leírt okai miatt.

 

Fenti leírtak betartása elsősorban esztétikai kérdés, mely a tűzvédelmet nem befolyásolja. Korrekt tűzvédelmet a 200 g/m2 Uniepal  bevonat adja.

FEL