A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

3

Hensotherm szintelenHENSOTHERM színtelen - elegáns német termék, hagyományos megoldás

Hőre habosodó tűzvédő festék természetes fához, forgácslaphoz és rétegelt lemezhez való tűzvédő bevonat.

HENSOTHERM SZINTELEN tűzvédő bevonat beltéri fára.Izoláló (habréteg képző) az MSZ EN 13501-1 és  MSZ EN 13823 SBI szerint, B-s1,d0,  oldószermentes alapanyag. NMÉ: (Nemzeti Műszaki Értékelés) 282 37094 001

Oldószermentes műgyanta diszperzió, enyhén szagos, vízzel oldható.

A HENSOTHERM színtelen  tűz és erős hőképződés hatására egy felhabosodó réteget képez 300 g/m2 mennyiségben felhordva..

A színtelen változatra Fedőlakk 84f kerül felhordásra, mely azzal kémiai kötést képez Hensotherm színtelen esetén: 100 g/m2


Alkalmazási területek:

Minden beltéri faszerkezethez, mint pl. fal- és mennyezetborítás fából, faforgács és szigetelőlapból, rétegelt lemezből 12 mm-es vastagságtól, így üzletekben, lakóházakban, kórházakban, laktanyákban, iskolákban, színházakban, vendéglőkben, szállodákban és gyűléstermekben. Kevésbé megfelelő az olyan faszerkezeteknél, melyek mechanikai igénybevételnek,- mint az ajtók, szekrények, padlók -és az olyan tárgyaknál, melyek állandó jelleggel 75 % légnedvességnek vannak kitéve.

Alkalmazása kizárólag beltérben lehetséges, mert a nedves és a kültéri közegben esztétikai problémát okozó színelváltozás  jöhet létre, a kezelt felületen.


Feldolgozás:

A HENSOTHERM színtelen  hengerrel, ecsettel vagy levegős-vagy membrános-festékszóróval hordható fel.

A fedőlakkot ecsettel vagy hengerrel kell felhordani a szükséges rétegvastagságban.

A felületkezelési munkákat + 10 ºC feletti hőmérséklet és 65 % légnedvesség alatt kell elvégezni.

A HENSOTHERM színtelen és a fedőlakk 84f technikai bevonatok, amelyet nem lehet a hagyományos lakkozással összehasonlítani. Az alapozás minősége érdekében az adott területet (dörzsöléssel) vagy enyhe csiszolással lehet sikeressé tenni a tűzvédő festék tapadásának elősegítésére.


Az alap előkészítése:

Az alapnak por- és zsírmentesnek kell lennie. Minden régi, nem szilárdan tapadó réteget maradék nélkül el kell távolítani a HENSOTHERM színtelen felhasználása előtt. Az alapot meg kell vizsgálni, mivel nem fordulhat elő gyanta, zsírmaradék, olaj, viasz, ragasztó, mész, festékmaradvány vagy vízüveg.

Az alap tapadási nehézsége esetén a felületet át kell csiszolni, vagy amilyen vékonyan lehet, alapozóval át kell kenni. A tapadásra vonatkozóan próbakezelést kell elvégezni. A felületeket, ha felhordási nehézségek merülnek fel, csiszolópapírral alaposan meg kell tisztítani, esetlegesen HENSOHAFTGRUN Q- val (100 g/m2) előkezelni szükséges. A szert ecsettel, hengerrel vagy levegőszóró-készülékkel  felhordva   0,28 mm fúvóka átmérő javasolható. Hígítani nem szükséges, ha mégis, azt langyos  vízzel kell tenni,( max.5%-ban),utána alapos keverés szükséges.


Száradási idő:

A száradási idő függ a fafelülettől, a hőmérséklettől és a légnedvességtől.

A felületi rétegben a minimum 10 ºC és 65 % légnedvesség mellett a 6 órát nem lépi át.

A teljes száradás 1-2 napon belül következik be, és csak ezután lehet felhordani a Fedőlakk 84f-et színtelen-re.  A Fedőlakk 84f 1 óra alatt porszáraz, a teljes száradási idő 8 óra.

Átlagos 20 ºC hőmérséklet és 65 % relatív légnedvesség, 500g/m2 felhordás mellett mérve a teljes száradás cca. 6 óra.(száradás adat.)


Munkabiztonság:

A szerrel való munkavégzés során a munka és balesetvédelmi hatályos előírásokat kell alkalmazni.


Veszélyelhárítás:

A szer a 1907/2006/EK szerint nincs jellemezve. Nem szabad talajba élővízbe és csatornahálózatba engedni. Vízveszélyességi osztály 1 (saját besorolás).  KBSzF:1345-3/2012

NMÉ: (Nemzeti Műszaki Értékelés) 282 37094 001
Tüv Rheinland InreCert Budapest
MKEH-55/1/2014/FHÁ számon kijelölt értékelő szervezet
1132. Budapest, Váci u 48/a-b

WEB: https://www.tuzvedo.eu/      

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu

FEL