A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

Commu nova a nád égéskésleltetőjeFertődön 2017 augusztusban, sok nádtetős ház leégett. Az épen maradat két ház nádteteje kezelve volt Commu Nova anyaggal

Ha épen akarja tudni értékét: Commu Nova nádra

NÁD TŰZVÉDELMI ANYAGA:

Commu Nova

Lángmentesítő oldat nádra. MSZ – EN: 13501-1:  2007+ A1: 2010 szerint.
Nemzeti Műszaki Értékelés: NMÉ- 28230943 001

35.termékkör: TÜZGÁTLÓ, TŰZTERJEDÉST GÁTLÓ ÉS TŰZVÉDELMI TERMÉKEK, TŰZKÉSLELTETŐ TERMÉKEK

Euroclass: D-s3,d0 (MSZ EN 13501-1: 207+AI:2010) szerint

Alkalmas:
Nádból épített új, vagy régi szerkezetek (nádtető, nádszövet, nádlemez) égéskésleltetésére.

Hatása:
Égéskésleltető hatása abban áll, hogy a kezelt nádfelület telítődik az oldatban lévő szervetlen sókkal. Hő vagy láng hatására lángot fojtó NH3 szabadul fel, így a nád csak izzik, illetve szenesedik, de lánggal nem ég.

Alkalmazási terület:
Beltérben és kültérben egyaránt használható, kültérben fixálóként két réteg lakk felhordása szükséges. Javasolt védőlakk  Merit Jahti, 100-300 g/m2 kültérben.(Egy komponensű, poliurethan lakk UV álló adalékkal)

Alkalmazási eljárások:
 Bemártás, áztatás, permetezés, szórás, hideg-ködösítés.

Alkalmazási mennyiség:
700 g/m2 kiterített nádfelületre vonatkoztatva. Ez gyakorlatban
2-3-szori bemártást, szórást, permetezést jelent. Az egyes rétegek között 4-8 óra szikkadási időt kell kivárni, majd ezt követően a kezelést folytatni. Az anyag megfolyását kerülni kell!!!
1190 kg/m3 sűrűséget figyelembe véve: 0,588 liter/m2   (1 liter = 1,7 m2)

pH: 6-6,8 között.

Kezelés után ellenőrizni és tanúsítani kell a felhordott mennyiséget (Megfelelőségi Igazolással), mert a megfelelő védőhatás csak az előírt mennyiség nádanyagra juttatásával biztosítható.)

Biztonságtechnikai előírások:
 A Commu-Nova nem méreg, alkalmazásakor azonban be kell tartani az általános permetezéskor szükséges előírásokat és használni kell az ilyenkor szükséges védőfelszereléseket ( légzésvédő, gumikesztyű, gumicsizma, munkaruha zárt változata, fejvédő ).

Az alapfelülettel szemben támasztott követelmények: A kezelendő nádnak (szövet, lemez,
tetőanyag) egészségesnek (gomba- és rovarmentesnek) mindenféle szennyeződéstől (por, zsír stb) mentesnek kell lennie. A kezelendő nád nedvességtartalma nem haladja meg a 20%-ot.
Az utólagos méretre szabás után kezelni kell a végeket.
 A kezelés hőmérséklete 5-10 °C.  Kezelés után, a beépítésig, ill. a lefedésig jól szellőzően, csapadéktól védett helyen kell tárolni a kezelt nádanyagot, amíg a védőszerrel bekerült víz teljesen el nem távozik. Az egyes rétegek között  a kezelt nádnak erősen meg kell szikkadnia, de a teljes száradási idő, időjárástól függően 48- 72 óra, mely párás időben  még több lehet. Esőtől védeni kell, pl. letakarással. Kültéri tetőszerkezet esetén különös körültekintéssel kell eljárni. Száraz napos, vagy szellős időben kell a kezelést végezni a lehető leggyorsabb száradás érdekében. Miután felkerült a nád tető felületére a szükséges tűzvédő anyag mennyisége (Commu Nova) 0,588 ml= 0,7 kg/m2) a már említett szórással 2-3 rétegben- a nedvesség elpárolgása után (8-16 óra) alapos szemrevételezést követően lehet a védő lakkot felvinni. Min. két rétegben, 100-300 g/m2. A védőlakk szórásakor  külön kell figyelni arra, hogy szórási irányokból adódó  nád szálak takarásában lévő része- ellenkező szögből fújva – is védőlakkos legyen.

A védőlakk végleges felviteléig nem érhető eső, csapadék, hó, a nádtetőt. Ezt vagy jól kiválasztott időben  végzett kezeléssel,  vagy a tető fólia takarásával lehet elérni. Vigyázat, a fólia levétele után  hagyjuk a nádat kiszáradni a „dunsztban” kapott belső nedvességtől. Olyan munkatársat kell választani, aki képes erre a fölöttébb körültekintő  munkafolyamat  betartására.

Tűzveszélyesség:
Nem tűzveszélyes.

Környezetvédelem:
Maradványait talajba és élővízbe önteni tilos! A  csatornahálózatba engedni szintén TILOS ! Vízveszélyeztetési osztály 1( saját-gyártó- besorolás ).

Hatástartósság:
3 éven túl, csak ellenőrzés után, ha szükséges ismételt kezeléssel lehet az égéskésleltető tulajdonságokat biztosítani.


Kiszerelés:                
10 és 20 literes ballonban.

Munkabiztonság:
Evés előtt és a munka befejezése után az arcot és a kezeket alaposan meg kell
tisztítani. A munka-helyiségtől az élelmiszert és az állati eledelt távol kell tartani. Nem szabad étel, ital vagy más élelmiszer számára szóba jöhető tartályba tölteni. Gyermek kezébe jutnia nem szabad és élelmiszertől, innivalótól és állati eledeltől távol kell tartani. A munka folyamán enni, inni és dohányozni tilos.


Tárolás:               
Legalább egy évig tárolható. A lezárt csomagolásban, hűvös és száraz helyen kell
tárolni. A Commu-Nova-t az eredeti csomagolásban és úgy kell tárolni, hogy csak szakképzett személy juthasson hozzá.

Veszélyességi rendelet:
                            A Commu Nova munkaoldatok a veszélyességi rendelet szerint nem megjelölés
                            kötelesek.

Hatástartósság: Tapasztalati tényezők alapján a kezelt felület égéskésleltető tulajdonságát kb. 3 évig őrzi meg. Ezt követően a nádfelület ellenőrzése után  - ha a tűzvédő réteg ép és sérülés mentes- továbbá kiázás mentes illetve UV okozta lepergés mentes – vagy megfelelő lehet a tűzvédelem,  vagy tűzvédelmi a kezelést meg kell ismételni - vagy a vonatkozó szabványok szerint eljárni.
Ezt a személyes bejárás  és    állagellenőrzés döntheti el.
Teljesítmény nyilatkozat,  a 305/2011 /EU rendelet III. mellékletében megfogalmazottak  (574/2014/EU rendelettel módosított), a2 75/2013 Kormányrendelettel illetve az NMÉ-ben szereplő adatokkal összhangban.

Felhordása a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet.

WEB: https://www.tuzvedo.eu/     

Tel/fax: 061-295-00-00

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu

FEL