A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

3

Szép, elegáns és tűzvédettTűzvédelem elegánsan, szépen, ahogy a csillag megy az égen

Ez a tűzvédelem felső osztálya FA ESETÉN


VIS 120
Átlátszó, színtelen, kopásálló  tűzvédő festék fára, (poliuretán sorozat – kombináció, hígítása: észteres). Nemzeti Műszaki Értékelés: NMÉ-282 31093 001
Az építési termék termékköre: 38.termékkör. TŰZGÁTLÓ, TŰZTERJEDÉST GÁTLÓ ÉS TŰZVÉDELMI TERMÉKEK, TŰZKÉSLELTETŐ TERMÉKEK.
Alkalmazási terület
A termék átlátszó, két komponensű tűzgátló, poliuretán kombináció, amely a következőkből áll:
Vis 120 A és  Vis 120 B 1:1  A kombináció eléri az B-s1, d0  besorolást  bármely típusú fa tűzvédő kezeléséhez, pl. fal, vagy mennyezet lemezburkolásra, bútorokhoz, bútorzathoz, díszletekhez, állványokhoz stb.
A VIS 120 Transparent típus megnevezésű, égéskésleltető festék lombos és fenyő faanyagok, egzóták (egzotikus faanyagok), lemezburkolatok, bútorzatok, díszletek és állványzatok beltéri égéskésleltetésére.
A bevonat keménysége, karcolásállósága, foltok elleni állóképessége a fedőlakk egységessége és lágysága, valamint a különféle bevonatok egyenletessége és megkeményedésük gyorsasága ennek a kombinációnak a fő tulajdonságai. Ennélfogva a felhasználó számára biztosítva van ezen termék kiváló időzítése és eredményes használata. A lánggátló hatás elve azon a reakción alapul, amikor a termékből hő hatására nem mérgező gázok távoznak, ami lassítja a fa elszenesedését.
A  kombináció  tűzvédő kutatólaboratóriumunk abból a célból végzett hosszú kutatásának az eredménye, hogy ugyanolyan általános jellemzőkkel rendelkező terméket fejlesszenek ki, mint a bútoriparban használt hagyományos, poliuretán termékek, kombinálva egy meghatározott lánggátló képességgel.
A fának tisztának, por- és zsírmentesnek kell lennie, és a levegő nedvességtartalma legyen kevesebb mint kb. 12 %. Alkalmazható előzőleg más szerrel befestett felületekre is akkor is, ha nem tűzgátlók. A munka megkezdése előtt javasoljuk a termék összeférhetőségének vizsgálatát kis felületen történő kísérleti bevonással.
Alkalmazási útmutató
Az alap előkészítése: Ezt a tűzvédő terméket közvetlenül, előkészítő kezelés nélkül lehet felvinni a fára. A felületet előzőleg gondosan meg kell tisztítani és szárítani; mindennemű por, zsír, olaj, szennyező vagy egyéb szilárd részecskét  vagy festékmaradékot homokszórással vagy pontcsiszolással el kell távolítani a festendő alapról.
Alapozóval vagy favédőszerrel történő előzetes kezelés általában elvégezhető, de célszerű egy tapadási próbát tenni.
Ha egzotikus vagy különleges fát kell védeni, javasoljuk az alkalmazhatóságot kísérleti (próba) úton megvizsgálni.
 Az egzotikus fafajtáknál (pl.. bambusz vagy okume) előfordul, hogy a fa réseiben, repedéseiben lévő levegő a felhordás során kiszabadul, és kis hólyagocskák keletkeznek., amelyek néha felpattannak, de nem mindig. Utóbbi esetben újrafestés esetén sem tűnnek el. A probléma megelőzésére szigetelő alapozást kell alkalmazni, vagy alternatív megoldásként VIS 120 lakkos réteget kell felvinni, amit 50 % poliuretánnal higítottunk,  hogy megakadályozzuk a buborékképződést. (1:1 arányban A és B komponens jól elkeverése után 50% észteres hígítóval elkeverve).  Kiszáradás után 180-as szemcsenagyságú csiszolópapírral kell ledörzsölni (polírozni,. fordító.).és utána a szokásos módon a festékréteget felvinni.

UNIEPAL – DREW AQUA 1-K  színtelen
,  beltéri  tűzvédő bevonat fára (lakk) selyemfényű, kopásálló + járófelületre is, Euroclass: B-s1,d0, járófelületre: Bfl-s1 A termék neve:     UNIEPAL DREW AQUA 1- K – tűzvédő, vízbázisú  lakk   faanyagok és fa alapanyagú elemek  felületére.
Alkalmazás:     Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K poliuretán, vízbázisú lakk, alkalmazható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben  beltéren.
A  lakkot nagy keménység és kopásállóság jellemzi, ami lehetővé teszi közhasználatú épületekben való alkalmazását padlók, parketták, lépcsők és bútorok festésére.
Tűzvédelmi besorolás: Az UNIEPAL DREW AQUA 1- K lakkal minimum 200g/m2 mennyiségbenbevont ermékek, azaz minden fa (az egzotikus fajták kivételével) és minden minimum 12 mm vastagságú fa alapanyagú termék (Euroclass: B-s1,d0) besorolást kapott.
Padlóburkolat besorolása:  Minden fából (az egzotikus fajták kivételével) készült minimum 20 mm vastag padlóburkolat  nehezen gyulladó (Bfl-s1 ) besorolást kapott.
A lakk előkészítése: Használat előtt alaposan keverje össze. Használatra kész termék  -  hígítani nem kell!
ETA-18/0490    
UNIEPAL 1 K a tűzvédő anyagok királynője. LUXUS a tűzvédelemben.
Tűzvédő, vízbázisú lakk- faanyagok és fa alapanyagú elemek, pl bútorok felületére. Igen kiváló  elegáns falburkolatot végleges tűzvédelmére.
KOPÁSÁLLÓ.
UNIEPAL – DREW AQUA 1-K  színtelen, 
beltéri  tűzvédő bevonat fára (lakk) selyemfényű, kopásálló + járófelületre is, Euroclass: B-s1,d0, járófelületre: Cfl-s1
Jóváhagyások/engedélyek:

NIH higiéniai bizonyítvánnyal rendelkezik!
Magyarországi engedély: NMÉ-28223927 001

Alkalmazás:
Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K poliuretán, vízbázisú lakk, alkalmazható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben  beltéren.
A  lakkot nagy keménység és kopásállóság jellemzi, ami lehetővé teszi közhasználatú épületekben való alkalmazását padlók, parketták, lépcsők és bútorok festésére. FIGYELEM! NEM VÍZÁLLÓ!!
Tűzvédelmi besorolás:
Az UNIEPAL DREW AQUA 1- K lakkal minimum 200 g/m2 mennyiségben bevont termékek, azaz minden fa (az egzotikus fajták kivételével) és minden  minimum 12 mm vastagságú fa alapanyagú termék (Euroclass: B-s1,d0) besorolást kapott.
Padlóburkolat besorolása:
Minden fából (az egzotikus fajták kivételével) készült minimum 20 mm vastag padlóburkolat  nehezen gyulladó (Cfl-s1 ) besorolást kapott.
A lakk előkészítése:
Használat előtt nagyon alaposan keverje fel.
Használatra kész termék  -  hígítani nem kell!  és nem is szabad!
Az alap előkészítése:
Az összes felületi hibát meg kell javítani, a zsírtól, portól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani az alapot. Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K  lakk csak olyan, nyers fából készült felületre alkalmazható, melynek relatív nedvességtartalma nem haladja meg a 20 %-ot. Száradás után a lakk a fa eredeti színét meg nem változtató színtelen bevonatot képez.
Applikáció:
A festéket 10 °C feletti hőmérsékleten kell felhordani.  A munka megkezdése előtt célszerű próbát végezni az alkalmazási paraméterek optimalizálása céljából (hatékonyság, áramlás, száradási idő stb.) A lakkot függőleges vagy vízszintes síkban két vagy három rétegben kell felhordani összesen minimum 200 g/m2 mennyiségben. 
Az egyes nedves rétegvastagság ne haladja meg a 40 μm mértéket. Az utolsó réteg vastagsága min. 100 μm kell, hogy legyen. A felvitelek közötti intervallum a környezet hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ. 4-8 óra száradási idővel. Tűzvédő tulajdonságát  24 óra múlva éri el. 23°C ( ± 2 ) hőmérsékleten és 50% ( ± 5 )relatív nedvességtartalom mellett a második réteg  8 óra múlva, a harmadik réteg az előzők teljes megszáradása után vihető fel. Abban az esetben, ha  fontos a fafelület magas színvonalú esztétikai kivitele, ajánlott az első felvitelt vékony rétegben elvégezni, megszáradás után a felületet > 240 fokozatú csiszoló anyaggal lecsiszolni a szőrszálak eltávolítása céljából. A munka befejezése után a szórópisztolyt vagy ecsetet azonnal meg kell tisztítani vízzel. Ne használjon levegős gépet!!!


Mindkét anyag felhordása kizárólag a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet.

WEB: https://www.tuzvedo.eu/      

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu

FEL