A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

Tömegtartózkodási helyeken és diszkókban isLángtex F/1

Színházi díszletek, alkalmi dekorációk textilanyagainak és függönyök  lángmentesítésére, továbbá diszkók, TV studiók, színházak díszletei és függönyei számára.
 Égéskésleltetésére  az MSZ – EN: 13501-1:  2007+ A1: 2010 szerint.

Nemzeti Műszaki Értékelés: NMÉ- 28230941 001

35.termékkör: TÜZGÁTLÓ, TŰZTERJEDÉST GÁTLÓ ÉS TŰZVÉDELMI TERMÉKEK, TŰZKÉSLELTETŐ TERMÉKEK

Besorolás- EUROCLASS: B-s2,d0 (ÉMI)

Tartalma: Égésgátló szervetlen sókeverék és különböző baktériumölő, valamint gombásodás gátló adalékok vizes oldata. A készítmény felhasználási töménységben kerül forgalomba, azt hígítani nem szabad. Hatás:  Égéskésleltető hatása abban áll, hogy a kezelt felület - a textilanyag - átitatódik, majd telítődik az oldatban lévő szervetlen sókkal. Hő és / vagy láng hatására lángot fojtó NH3 szabadul fel, így csak izzik, lánggal nem éghet. Csak beltérben, víztől, nedvességtől védett helyen alkalmazható. A kezelt textilanyagot tisztítás után - az égésgátló hatás fenntartása érdekében - ismételten lángmentesíteni szükséges.

Alkalmazási eljárás:
Tekintettel a textilféleségek széles skálájára, valamint színházi díszletek esetében egyéb célú kikészítő anyagok felhasználására - a kezelés előtt, minden esetben szükséges egy próbát végezni, a kezelendő anyag egy kis darabján - amelyből meg kell állapítani, hogy a Lángtex F/1 összeférhető-e, nem okoz-e szín, alak vagy egyéb elváltozást, esetleg károsodást.

Az összeférhetőségi próba után, a kezelés - a textilanyag jellegénél fogva - történhet:        - bemártással        - permetezéssel ( szórással )         - hidegködösítéssel

A bemártásos és permetezéses kezelés esetén fokozottan jelentkezhetnek káros mellékhatások, mint: fehér foltok formájában sókiválás, a textilanyag megkeményedése, stb.

Több éves tapasztalati tényezők alapján ideális felhordási módszernek a hidegködösítő eljárást javasoljuk, amely min. 15, max. 30 atmoszférás üzemi nyomással működő és állítható szórófejjel rendelkező géppel végezhető el.

Az igen apró permetszemeket, amelyek már ködként viselkednek ( mikrocseppek ) két rétegben szükséges a textilanyag hátoldalára felvinni. A két réteg felhordási közötti ún. szikkadási időt ki kell várni.

Plüss, bársony és hasonló textilféleségek színéről való kezelését feltétlenül kerülni kell.

Mérsékelt nedvszívó hatással rendelkező textilanyagok égéskésleltetése esetén textiliparban használatos gyorsnedvesítő alkalmazása, tűzvédelmi szempontból nem kifogásolható.

Feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy a kezelt anyagokat száradásig ne hajtsuk össze, ne fogjuk meg, ne érintkezzenek más anyagokkal.
Az elhúzódó idejű száradás a lángmentesített textilanyagot kedvezőtlenül befolyásolja.

Nyirkos, nedves, hideg körülmények között kerüljük a kezelés elvégzését.
Felhasználási mennyiség: Gyakorlati mérések szerint, a készítményből átlagosan mintegy 180 g/m2  a felhordandó mennyiség, a fenti eljárásokkal.
Tekintetbe kell venni minden esetben a textíliák adottságait ( minőség, vastagság, szövés, nedvszívóképesség stb. ). Ennek függvényében igen nagy mértékben lehetnek eltérések a felhasználandó mennyiség tekintetében: 100-300 g/m2.
Igen durva anyagot ( például pokróc ) mindkét oldaláról kell 2 rétegben kezelni.
A felhordott mennyiség vonatkozásában a lángmentesítés akkor lesz szakszerű, ha a Lángtex F/1 átitatta a textil keresztmetszetét. A kezelést tehát teljes átitatódásig kell folytatni.
Hatástartósság: Tapasztalati tényezők alapján a kezelt felület égéskésleltető tulajdonságát 2 évig őrzi meg. Ezt követően a kezelést meg kell ismételni - vagy a vonatkozó szabványok szerint eljárni.
Magyarországi engedélyek: Nemzeti Műszaki Értékelés: NMÉ- 28230941 001

OKBI bejelentés: KBSzF-1244-7/2012 számon. Teljesítmény nyilatkozat,  a 305/2011 /EU rendelet III. mellékletében megfogalmazottak  (574/2014/EU rendelettel módosított), a2 75/2013 Kormányrendelettel illetve az NMÉ-ben szereplő adatokkal összhangban.

Forgalmazza: WEB: https://www.tuzvedo.eu/     

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu

FEL