A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

Európai Műszaki Engedéllyel rendelkező tűzvédő bevonatok fáraLegmagasabb tűzvédelmi besorolás

Vezető tűzvédelmi anyagok a magyar piacon


Íme a nagyszerű hármas!

Magyarországon az UNIEPAL   az első olyan tűzvédő bevonat - család (festék, lakk) fára, melynek ETA (Európai Műszaki Engedély) alapján lett a tűzvédelmi besorolása megállapítva.

Három egymástól különböző anyag mindegyike B-s1,d0  besorolással, rendelkezik, Az Uniepal 1 K   továbbá Bfl-s1  járófelületi besorolással.

Az EU jogszabályok alapján, az ETA-val rendelkező  anyagok külön engedély nélkül hozhatók forgalomba az EU területén.
Ennek azért van jelentősége, mert egyre több cég végez ilyen  szolgáltatást  az Európai Unió területén, vagy szállít oda olyan  terméket,  amire tűzvédelmi előírások is vonatkoznak, vagy  európai cég  épít Magyarországon  ilyen igénnyel jelentkező épületet.
Igy nem kell külön fordítani, honosítani a tűzvédő anyagok bizonylatait, hiszen az Uniepal szerek az Európai Unió területén kompatobilis megoldások.UNIEPAL – DREW AQUA 1-K 

s zíntelen,  beltéri  tűzvédő bevonat fára (lakk) selyemfényű, kopásálló + járófelületre is, Euroclass: B-s1,d0, járófelületre: Bfl-s1
ETA-18/0490
1020-CPR-010040116

A termék neve:     UNIEPAL DREW AQUA 1- K – tűzvédő, vízbázisú  lakk  faanyagok és fa alapanyagú elemek  felületére.
Jóváhagyások/engedélyek: Referencia-dokumentum Műszaki Engedély  ITB nr AT-15-8576/2011
Megfelelőségi nyilatkozat nr 22a/2011  09. 02. 2011.
Megfelelőségi igazolás ITB-2015/W
NIH higiéniai bizonyítvánnyal rendelkezik
Garancia: gyártástól számított 12 hónap


Alkalmazás:     Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K poliuretán, vízbázisú lakk, alkalmazható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben  beltéren.
A  lakkot nagy keménység és kopásállóság jellemzi, ami lehetővé teszi közhasználatú épületekben való alkalmazását padlók, parketták, lépcsők és bútorok festésére.


FIGYELEM! NEM VÍZÁLLÓ!!
Tűzvédelmi besorolás: Az UNIEPAL DREW AQUA 1- K lakkal minimum 200 g/m2 mennyiségben
 bevont termékek, azaz minden fa (az egzotikus fajták kivételével) és minden
 minimum 12 mm vastagságú fa alapanyagú termék (Euroclass: B-s1,d0) besorolást kapott.
Padlóburkolat besorolása:  Minden fából (az egzotikus fajták kivételével) készült minimum 20 mm
vastag padlóburkolat  nehezen gyulladó (Bfl-s1 ) besorolást kapott.
A lakk előkészítése: Használat előtt alaposan keverje össze. Használatra kész termék  -  hígítani nem kell!


Az alap előkészítése:  Az összes felületi hibát meg kell javítani, a zsírtól, portól és egyéb
szennyeződésektől meg kell tisztítani az alapot. Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K  lakk csak olyan, nyers fából készült felületre alkalmazható, melynek relatív nedvességtartalma nem haladja meg a 20 %-ot. Száradás után a lakk a fa eredeti színét meg nem változtató színtelen bevonatot képez.Műszaki és alkalmazás technikai tájékoztató
UNIEPAL DREW SPECIAL FR
ETA-18/0489
1020-CPR-010040116

UNIEPAL DREW SPECIAL FR tűzvédő lakk faanyagok és fa alapanyagú elemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületére.

Alkalmazási terület: Az UNIEPAL DREW SPECIAL FR lakk alkalmazható fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben kültéri és beltéri használatra.

Az UNIEPAL DREW anyaggal minimum 200 g/m2 mennyiségben bevont termékek égési viselkedés szerint az alábbi  besorolást kapták:
minimum 12 mm vastagságú faanyag és OSB lapok  - nehezen gyúlékony (B-s1, d0).
Az UNIEPAL DREW lakkal minimum 200g/m2 mennyiségben bevont legalább 20 mm vastagságú és minimum 450 kg/m3 sűrűségű  fából készült falburkolatok valamint minimum 22 mm vastagságú OSB lapok – tűzterjedés gátló

A termék egzotikus fafajtákra nem alkalmazható.

Alkalmazás:

A lakk előkészítése:
Használat előtt alaposan keverjük össze. A készítmény hígítása nem ajánlott. Szükség esetén a termék viszkozitása csökkenthető maximum 10%-os hígítással xilol vagy lakkbenzin hozzáadásával.

A felület előkészítése:
Az összes felületi hibát meg kell javítani, a zsírtól, portól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani az alapot.
Az UNIEPAL DREW SPECIAL FR lakk csak olyan, nyers fából készült felültre alkalmazható, melynek relatív nedvességtartalma nem haladja meg a 20 %-ot.
Száradás után a lakk színtelen, a fa eredeti színét és rajzolatát meg nem változtató bevonatot képez.

Felvitel:
A festéket 10 °C feletti hőmérsékleten kell felhordani. A munka megkezdése előtt célszerű próbát végezni az alkalmazási paraméterek optimalizálása céljából (hatékonyság, áramlás, száradási idő stb.)
A lakkot függőleges vagy vízszintes síkban két vagy három rétegben kell felhordani összesen minimum 200 g/m2 mennyiségben. A nedves rétegvastagság ne haladja meg a 60 μm-t.
A végső bevonat vastagsága minimum 120 μm. A kezelések közötti intervallum a környezet hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ.
23 °C (+2, -2) hőmérsékleten és 50% )+5,-5) relativ nedvességtartalom mellett a második réteg 16 óra múlva, a harmadik réteg az előzők teljes megszáradása után vihető fel.

Abban az esetben, ha  fontos a fafelület magas esztétikai kivitele, ajánlott az első felvitelt vékony rétegben elvégezni, megszáradás után a felületet > 240 fokozatú csiszoló anyaggal
lecsiszolni, majd felvinni a második réteget.
A munka befejezése után a szórópisztolyt vagy ecsetet lakkbenzinnel vagy xilollal kell megtisztítani.

UNIEPAL – DREW AQUA Kolor tűzvédő lazúr
Euroclass: B-s1,d0 besorolással.
ETA-18/0491
1020-CPR-010040116

A termék neve: UNIEPAL DREW AQUA KOLOR – tűzvédő, vízbázisú impregnáló lazúr-lakk
 faanyagok és fa alapanyagú elemek  felületére, kültéri és beltéri használatra.
Jóváhagyások/engedélyek:
 Referencia-dokumentum Műszaki Engedély  ITB nr AT-15-8565/2011
Megfelelőségi nyilatkozat nr 21a/2011 z dnia 13 stycznia 2011r.
Megfelelőségi igazolás ITB-2008/W
NIH higiéniai bizonyítvánnyal rendelkezik
Garancia: gyártástól számított 6 hónap
Alkalmazás:     Impregnáló lakk, alkalmazható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben kültéri és beltéri használatra.
Az UNIEPAL DREW AQUA KOLOR impregnáló lakk olyan tetőrendszerekhez is alkalmazható, melyekben a tetőszerkezet fazsindelyből vagy deszkából készült.
Besorolás éghetőség szerint:
Az UNIEPAL DREW AQUA KOLOR lakkal minimum 200 g/m2 mennyiségben bevont termékek, azaz minimum 12 mm vastagságú fa és OSB lapok éghetőség szerint  Euroclass besorolást kaptak.(B-s1,d0)
Besorolás tűzállóság szerint:
A legalább 200g/m2-nyi UNIEPAL DREW AQUA KOLOR lakkal bekent  20 mm vastag és legalább 450g/m3 sűrűségű fa falburkolatok, valamint a legalább 22 mm vastag  OSB lapok „tűzvédett” besorolást kaptak. 
Tetőszerkezetek osztályozása:
A legalább 200g/m2 mennyiségű  UNIEPAL DREW AQUA KOLOR impregnáló lakkal kezelt legalább 20 mm vastag fazsindelyből vagy más deszkából készült tetőanyagokra.
A lakk előkészítése:
Használat előtt alaposan keverje össze. Használatra kész termék  -  hígítani nem kell!
Az alap előkészítése: Az összes felületi hibát meg kell javítani, a zsírtól, portól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani az alapot. Az UNIEPAL DREW AQUA KOLOR  lakk csak olyan, nyers fából készült felületre alkalmazható, melynek relatív nedvességtartalma nem haladja meg a 20 %-ot. Száradás után a lakk a fa eredeti színét megváltoztató, a gyártó által megadott színű bevonatot képez.


Mindhárom anyag más-más felületen ma a legkorszerűbb tűzvédő anyag.


Mail: tuzvedo@anyagvedelem.huFEL