A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

3

Uniepal FRUNIEPAL DREW SPECIAL FR Nagyon speciális tűzvédő anyag bel és kültéri fára. Oldószeres-

Oldószeres, fényes tűzvédő lakk faanyagok és fa alapanyagú elemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületére kültéri és beltéri használatra.Az UNIEPAL DREW SPECIAL FR lakk alkalmazható fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben kültéri és beltéri használatra.

Jóváhagyások/engedélyek:

Referencia-dokumentum: Műszaki Engedély ITB nr AT-15-6052/2010

Megfelelőségi igazolás: ITB-0695/W

Megfelelőségi nyilatkozat: nr 20a/2010 dátum 2010.11.05.

Teljesítmény-állandósági tanúsítvány száma:  MC 69248310 001

NIH higiéniai bizonyítvánnyal rendelkezik!

ETA-18/0489

Alkalmazási terület:

Az UNIEPAL DREW SPECIAL FR lakk alkalmazható fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben kültéri és beltéri használatra.

Az UNIEPAL DREW anyaggal minimum 200 g/m2 mennyiségben bevont termékek égési viselkedés szerint az alábbi  besorolást kapták: minimum 12 mm vastagságú faanyag és OSB lapok  Euroclass: B-s1, d0.

Az UNIEPAL DREW lakkal minimum 200g/m2 mennyiségben bevont legalább 20 mm vastagságú és minimum 450 kg/m3 sűrűségű  fából készült falburkolatok valamint minimum 22 mm vastagságú OSB lapok – tűzterjedés gátlásl

A termék egzotikus fafajtákra nem alkalmazható!


ALKALMAZÁS

A lakk előkészítése:

Használat előtt nagyon alaposan keverjük fel.
A készítmény hígítása nem ajánlott. Szükség esetén a termék viszkozitása csökkenthető maximum 10%-os hígítással xilol vagy lakkbenzin hozzáadásával.


A felület előkészítése:

Az összes felületi hibát meg kell javítani, a zsírtól, portól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani az alapot.

Az UNIEPAL DREW SPECIAL FR lakk csak olyan, nyers fából készült felületre alkalmazható, melynek relatív nedvességtartalma nem haladja meg a 20 %-ot.

Száradás után a lakk színtelen, a fa eredeti színét és rajzolatát meg nem változtató bevonatot képez.


Felvitel:

A festéket 10 °C feletti hőmérsékleten kell felhordani. A munka megkezdése előtt célszerű próbát végezni az alkalmazási paraméterek optimalizálása céljából (hatékonyság, áramlás, száradási idő stb.)

A lakkot függőleges vagy vízszintes síkban két vagy három rétegben kell felhordani összesen minimum 200 g/m2 mennyiségben. A nedves rétegvastagság ne haladja meg a 60 μm-t.

A végső bevonat vastagsága minimum 120 μm. A kezelések közötti intervallum a környezet hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ. HÍGÍTANI TILOS!

23 °C (±2) hőmérsékleten és 50% ( ±5) relatív nedvességtartalom mellett a második réteg 16 óra múlva, a harmadik réteg az előzők teljes megszáradása után vihető fel.

Abban az esetben, ha  fontos a fafelület magas esztétikai kivitele, ajánlott az első felvitelt vékony rétegben elvégezni, megszáradás után a felületet > 240 fokozatú csiszoló anyaggal lecsiszolni, (szőrösödés) majd felvinni a második réteget, kb. 4-8 óra múlva, a helyi körülményektől és a védendő felület tulajdonságaitól függően.

A munka befejezése után a szórópisztolyt vagy ecsetet lakkbenzinnel vagy xilollal kell megtisztítani.


Egyéb információk és megjegyzések:

Más festékekkel nem keverhető!

Más festékek alkalmazása a felületeken megváltoztathatja a tűzvédelmi besorolást.

Száradás után színtelen, a fa eredeti színét meg nem változtató bevonatot képez.

A bevonat műszaki állapotát legalább 12 havonként egyszer ellenőrizni kell.

Mechanikai sérülések (repedések, karcolások) vagy vegyi hatások (agresszív eső, madárürülék) esetén a hiányosságok pótlására van szükség.

Padlók festésére nem alkalmas!

Fénytörése: fényes.

Teljesítmény: max 5 m2/lit teljes felfestésnél az alap abszorbáló képességétől függően.


Oldhatóság: vízben nem oldható, némelyik szerves oldószerben oldódik.


Tárolás:

Eredeti, bontatlan göngyölegekben min. 5 °C és max 30 °C hőmérsékleten tárolandó és szállítandó. A tároló helyeken  a dohányzás és a nyílt láng használata tilos.


Szállítás:

Bármilyen közlekedési eszközzel az ADR kiadási feltételei mellett

UN:1263

Felhordása a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet.


Biztonsági és óvintézkedések:

Jól szellőző helyiségben használja. Festés után alaposan ki kell szellőztetni amíg a szagok el nem múlnak, ezután a helyiség újra használható.

A teljes tűzállóság a festés után 72 órával az oldószer teljes elpárolgása után érhető el.

Feltétel: a festék teljes megszáradása.

Meg kell akadályozni a festék komponenseinek lerakódását. Használat előtt és a festés ideje alatt keverje.

Könnyen gyúlékony  termék. Ismétlődő expozíció a bőr kiszáradását vagy megrepedezését okozhatja. A gőzök  álmosságot vagy szédülést okozhatnak. Vízi szervezetekre ártalmas; hosszantartó károsodást okozhat vízi környezetben. Gyermekek elől elzárandó. Gyújtóforrástól távol tartandó, tilos a dohányzás. A keletkező gőzt, permetet nem szabad belélegezni. Szembe kerülése esetén azonnal bő vízzel kell lemosni és orvoshoz fordulni. Csatornahálózatba nem szabad engedni. Munkavégzés során viseljen megfelelő védőruházatot, védőkesztyűt, védőszemüveget, arcvédőt.     Nem jól szellőző helyiségben használjon megfelelő személyes légzésvédőt. Lenyelés esetén azonnal forduljon orvoshoz- mutassa meg a dobozt vagy a  címkét.

CSAK JÓL SZELLŐZŐ HELYISÉGBEN HASZNÁLHATÓ!

VOC tartalom: max 400g/lMagyarországi Forgalmazó:

ETA-18/0489

WEB: https://www.tuzvedo.eu/      

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu


FEL