A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

3

VIS 120 2 KVIS 120 2 K. Ez, egy kizárólag szakemberek általi használatra készült nagyon speciális tűzvédő bevonat fára.

Oldószeres, felhordáskor tűzveszélyes, felhordáskor egészségre terhelő gőzöket tartalmazó nagyon speciális, kiváló tűzvédő anyag fára. Különös körültekintéssel alkalmazandó.

 VIS 120 2 K -szakemberek részére gyártott speciális tűzvédő  bevonat fára.

Átlátszó, színtelen,   tűzvédő festék fára, (poliuretán sorozat – kombináció, hígítása: észteres). Nemzeti Műszaki Értékelés: NMÉ-282 31093 001

Az építési termék termékköre: 38.termékkör. TŰZGÁTLÓ, TŰZTERJEDÉST GÁTLÓ ÉS TŰZVÉDELMI TERMÉKEK, TŰZKÉSLELTETŐ TERMÉKEK.

Alkalmazási terület

A termék átlátszó, két komponensű tűzgátló, poliuretán kombináció, amely a következőkből áll:
Vis 120 A és  Vis 120 B 1:1
A kombináció eléri az B-s1, d0  besorolást  bármely típusú fa tűzvédő kezeléséhez, pl. fal, vagy mennyezet lemezburkolásra, bútorokhoz, bútorzathoz, díszletekhez, állványokhoz stb.

A VIS 120 Transparent típus megnevezésű, égéskésleltető festék lombos és fenyő faanyagok, egzóták (egzotikus faanyagok), lemezburkolatok, bútorzatok, díszletek és állványzatok beltéri égéskésleltetésére.

A bevonat keménysége, karcolásállósága, foltok elleni állóképessége a fedőlakk egységessége és a fénytörés  lágysága, valamint a különféle bevonatok egyenletessége és megkeményedésük gyorsasága ennek a kombinációnak a fő tulajdonságai.
Ennélfogva a felhasználó számára biztosítva van ezen termék kiváló időzítése és eredményes használata. A lánggátló hatás elve azon a reakción alapul, amikor a termékből hő hatására nem mérgező gázok távoznak, ami lassítja a fa elszenesedését.


AZONOSÍTÁSI ADATOK: VIS 120

Szín:    Színtelen

Fényesség    selyem
Katalizátor arány,     1:1

Tárolás    Eredeti csomagolásban. Fagyveszélyes

ALKALMAZÁSI ADATOK
Felvitel módja    Folyadékfüggöny bevonás,  airless szórás, ecsetelés

(Az adatok a matt normál változatra vonatkoznak 20°hőmérsékleten és 55% relatív légnedvességen.)
A  kombináció  tűzvédő kutatólaboratóriumunk abból a célból végzett hosszú kutatásának az eredménye, hogy ugyanolyan általános jellemzőkkel rendelkező terméket fejlesszenek ki, mint a bútoriparban használt hagyományos, poliuretán termékek, kombinálva egy meghatározott lánggátló képességgel.

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÁS
FELÜLETELŐKÉSZÍTÉS
A fának tisztának, por- és zsírmentesnek kell lennie, és a levegő nedvességtartalma legyen kevesebb mint kb. 12 %. Alkalmazható előzőleg más szerrel befestett felületekre is akkor is, ha nem tűzgátlók. A munka megkezdése előtt javasoljuk a termék összeférhetőségének vizsgálatát kis felületen történő kísérleti bevonással.

Alkalmazási útmutató
Az alap előkészítése: Ezt a tűzvédő terméket közvetlenül, előkészítő kezelés nélkül lehet felvinni a fára. A felületet előzőleg gondosan meg kell tisztítani és szárítani; mindennemű por, zsír, olaj, szennyező vagy egyéb szilárd részecskét  vagy festékmaradékot homokszórással vagy pontcsiszolással el kell távolítani a festendő alapról.
Alapozóval vagy favédőszerrel történő előzetes kezelés általában elvégezhető, de célszerű egy tapadási próbát tenni.
Ha egzotikus vagy különleges fát kell védeni, javasoljuk az alkalmazhatóságot kísérleti (próba) úton megvizsgálni.
 Az egzotikus fafajtáknál (pl.. bambusz vagy okume) előfordul, hogy a fa réseiben, repedéseiben lévő levegő a felhordás során kiszabadul, és kis hólyagocskák keletkeznek., amelyek néha felpattannak, de nem mindig. Utóbbi esetben újrafestés esetén sem tűnnek el. A probléma megelőzésére szigetelő alapozást kell alkalmazni, vagy alternatív megoldásként VIS 120 lakkos réteget kell felvinni, amit 50 % poliuretánnal higítottunk,  hogy megakadályozzuk a buborékképződést. (1:1 arányban A és B komponens jól elkeverése után 50% észteres hígítóval elkeverve).  Kiszáradás után 180-as szemcsenagyságú csiszolópapírral kell ledörzsölni (polírozni,. fordító.).és utána a szokásos módon a festékréteget felvinni.

Felhordása Magyarországon  kizárólag a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet.

Erősen nedvszívó anyagok kezelése előtt ezeket az anyagokat fényes (luszter) védőbevonattal kell védeni, majd a bevonási műveletet a megadott száradási idő eltelte után a matt bevonattal kell befejezni.

Fontos információ:
A VIS 120 alkalmas nedves környezetben való használatra, mivel poliuretán termék, melynek nem okoz problémát, ha vízzel vagy magas páratartalommal érintkezik.
Azonban javasoljuk fa tartósítószerrel egy előzetes kezelés elvégézést (lehetőleg világos színűvel) kék foltok és rohadás ellen, például az Amonn Impregnante (oldószer alapú) vagy Wasserlasur (víz alapú) termékeinkkel.
Fontos ellenőrizni az alkalmazás előtt, hogy a fa nedvességtartalma a tervezett paramétereken belül legyen (max 18%)

Kétely esetén forduljon hozzánk műszaki vagy alkalmazástechnikai tanácsért.

FELVITEL
Rázza és alaposan keverje  fel a terméket, mielőtt hozzáadja a katalizátort. Felvitel elvégezhető folyadékfüggöny bevonással, szórással, vagy hagyományosan a rácseppentéssel vagy az airless-szórással és ecseteléssel.. Ha a folyadékfüggönyös bevonást alkalmazzuk, a felhordhatóság időtartama rövidebb lehet az oldószer elpárolgása miatt. Ecsetet is használhatunk, de figyelembe kell vennünk, hogy az eredmény nem lesz bútoripai minőség. A terméket a legmegfelelőbb viszkozitással szállítjuk, ezért nem szükséges további oldószer hozzáadása. Ha mégis szükséges lenne, csak poliuretán termékek számára alkalmas hígító használata ajánlatos- észteres-, figyelemmel arra, hogy a termék teljesítménye a hígítással csökken.

A termék nem alkalmazható hőre lágyuló ragasztóval kialakított lemezeknél, élelmiszerrel, ivóvízzel vagy takarmánnyal közvetlenül érintkező faanyagoknál.

A száradási idő csökkentésére  meleg levegő alkalmazható.
(A szerszámok tisztítása észteres hígítóval történhet)

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eladás, forgalmazás:
Az Euroclass B-s1, d0 tűzgátló hatásának eléréséhez a következő mennyiségek felvitele szükséges:
450 g/m2    VIS 120  1:1 = A:B
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Engedélyezés: Nemzeti Műszaki Értékelés  NMÉ-282 31093 001 kiállítása, a 275/2013 (VII.16) Korm. Rendeletnek megfelelően történt, nevezett NMÉ 1.1 pontjában rögzítettek alapján.
B-s1, d0 tűzgátló osztályba sorolták EN 13501-1: 2007+A1:2010 szerint.OKBI bejelentés : KBSzF-884-1/2012  és KBSsF-884-2/2012
Információ:   pyrostop@pyrostop.hu
WEB: https://www.tuzvedo.eu/      

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu

FEL