A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

3

Uniepal 1 KUNIEPAL DREW AQUA 1-K Ez az anyag -méltán- a tűzvédő anyagok királynője. LUXUS a tűzvédelemben.

Tűzvédő, vízbázisú lakk- faanyagok és fa alapanyagú elemek, pl bútorok felületére. KOPÁSÁLLÓ.


UNIEPAL – DREW AQUA 1-K  színtelen
beltéri  tűzvédő bevonat fára (lakk) selyemfényű, kopásálló + járófelületre is, Euroclass: B-s1,d0,


Jóváhagyások/engedélyek:

Referencia-dokumentum Műszaki Engedély  ITB nr AT-15-8576/2011

Megfelelőségi nyilatkozat: nr 22a/2011  09. 02. 2011.

Megfelelőségi igazolás: ITB-2015/W

NIH higiéniai bizonyítvánnyal rendelkezik!

ETA-18/0490

Alkalmazás:

Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K poliuretán, vízbázisú lakk, alkalmazható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben  beltéren.

A  lakkot nagy keménység és kopásállóság jellemzi, ami lehetővé teszi közhasználatú épületekben való alkalmazását padlók, parketták, lépcsők és bútorok festésére. FIGYELEM! NEM VÍZÁLLÓ!!


Tűzvédelmi besorolás:

Az UNIEPAL DREW AQUA 1- K lakkal minimum 200 g/m2 mennyiségben bevont termékek, azaz minden fa (az egzotikus fajták kivételével) és minden  minimum 12 mm vastagságú fa alapanyagú termék (Euroclass: B-s1,d0) besorolást kapott.


Padlóburkolat besorolása:

Minden fából (az egzotikus fajták kivételével) készült minimum 20 mm vastag padlóburkolat  nehezen gyulladó (Cfl-s1 ) besorolást kapott.


A lakk előkészítése:

Használat előtt nagyon alaposan keverje fel.
Használatra kész termék  -  hígítani nem kell!  és nem is szabad!


Az alap előkészítése:

Az összes felületi hibát meg kell javítani, a zsírtól, portól és egyéb szennyeződésektől meg kell tisztítani az alapot. Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K  lakk csak olyan, nyers fából készült felületre alkalmazható, melynek relatív nedvességtartalma nem haladja meg a 20 %-ot. Száradás után a lakk a fa eredeti színét meg nem változtató színtelen bevonatot képez.


Applikáció:

A festéket 10 °C feletti hőmérsékleten kell felhordani.  A munka megkezdése előtt célszerű próbát végezni az alkalmazási paraméterek optimalizálása céljából (hatékonyság, áramlás, száradási idő stb.) A lakkot függőleges vagy vízszintes síkban két vagy három rétegben kell felhordani összesen minimum 200 g/m2 mennyiségben.  

Az egyes nedves rétegvastagság ne haladja meg a 40 μm mértéket. Az utolsó réteg vastagsága min. 100 μm kell, hogy legyen. A felvitelek közötti intervallum a környezet hőmérsékletétől és nedvességtartalmától függ. 4-8 óra száradási idővel. Tűzvédő tulajdonságát  24 óra múlva éri el. 23°C ( ± 2 ) hőmérsékleten és 50% ( ± 5 )relatív nedvességtartalom mellett a második réteg  8 óra múlva, a harmadik réteg az előzők teljes megszáradása után vihető fel. Abban az esetben, ha  fontos a fafelület magas színvonalú esztétikai kivitele, ajánlott az első felvitelt vékony rétegben elvégezni, megszáradás után a felületet > 240 fokozatú csiszoló anyaggal lecsiszolni a szőrszálak eltávolítása céljából. A munka befejezése után a szórópisztolyt vagy ecsetet azonnal meg kell tisztítani vízzel. Ne használjon levegős gépet!!!

Felhordása a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet.

 
Egyéb információk, megjegyzések:

Teljesítmény: 5 m2/l a teljes felfestésnél az alap abszorbáló képességétől függően.

Szórásnál, fúvóka nyílás: légmentes: < 0,013” / levegős gép: TILOS!

Célszerűbb állítható szórófejet alkalmazni  és próbát végezni.


Oldhatóság:

Vízben oldódó. Száradás után a lakk színtelen, a fa eredeti színét meg nem változtató bevonatot képez. Más festékek alkalmazása a felületeken megváltoztathatja a tűzvédelmi besorolást.

A teljes tűzállóság a festés után 48 órával a festék teljes megszáradása után érhető el.Más festékekkel nem keverhető.


Műszaki állapot:

A bevonat műszaki állapotát legalább 12 havonként egyszer ellenőrizni kell.

A bevonat megsérülése esetén a hiányosságok pótlására van szükség.


Gyártó külön nyilatkozata:

Mint az UNIEPAL Drew Aqua 1K tűzvédelmi lakk gyártói tájékoztatjuk, hogy a termék hazai fa és fa alapanyagú (az egzotikus fa fajták kivételével) építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben csak beltéren alkalmazható A lakk padlók, parketták, lépcsők, bútorok és falburkolatok festésére használható.

Kiemeljük, hogy a polimér bázis, amit a lakk gyártása során használunk, korlátozza a lakk kültéri alkalmazását, a lakkal kezelt felületek nem lehetnek kitéve hosszabb ideig a víz, esővíz, hó stb. közvetlen hatásának.

Ezen kivül az UNIEPAL Drew Aqua 1K lakkal festett felületek hosszabb ideig tartó víz és nedvesség hatására jellegzetesen kifehérednek., elveszítik a mechanikus ellenálló képességüket, száradás után a bevonat visszanyeri áttetszőségét és a megfelelő használati paramétereket, mindennek ellenére el kell kerülni, hogy ilyen vagy hasonló eset megismétlődjön.


Fontos!

Minden tűzvédő festéket használat előtt nagyon alaposan fel kell keverni! 
Keverje legalább 5 percig! A festék hőmérséklete +5 ⁰C  fölött kell, hogy legyen!  Addig ne használja,  amíg a felkeverés meg nem történt, mivel a vödör felszínéről leöntött rész után, az alsó részek minősége nem lesz  probléma mentes. Hígítani nem szabad! Általában inkább az ecsetes felhordást javasoljuk, ha szép felületet akarunk. Ha mégis  szórni szeretné, akkor  mindenképpen kerülje el a levegős szórást, ez nagyon elfogadhatatlan felületet ad. Membrános vagy dugattyús festékszóróval a felhordás elfogadható felületet adhat. Az első réteg után  - mint minden lakknál – szükséges lehet a felület enyhe megcsiszolása. Ha mód van a 200 g/m2 anyagot 3 rétegben felhordani,  az mindenképpen szebb felületet  eredményez.


ETA-18/0490

WEB: https://www.tuzvedo.eu/      m

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu


FEL