A TŰZVÉDELEM ÉGETŐEN FONTOS KÉRDÉS

Tűzvédelem - Tűzvédelem.info

3

Belsőépítészeti anyagokhoz isMagyarországon ilyen anyagot még nem forgalmaztak eddig fa tűzvédelmére.

A fa bútorok tűzvédelme egy különleges kihívás.

UNIEPAL – DREW AQUA 1-K  színtelen,  beltéri  tűzvédő bevonat fára (lakk) selyemfényű, kopásálló + járófelületre is, Euroclass: B-s1,d0, járófelületre: Bfl-s1 A termék neve:     UNIEPAL DREW AQUA 1- K – tűzvédő, vízbázisú  lakk   faanyagok és fa alapanyagú elemek  felületére.
Alkalmazás:     Az UNIEPAL DREW AQUA 1-K poliuretán, vízbázisú lakk, alkalmazható hazai fa és fa alapanyagú építőelemek mint rétegelt lemez, forgácslap, OSB felületének tűzgátló védelmére és dekoratív festésére közhasználatú és lakóépületekben  beltéren.
A  lakkot nagy keménység és kopásállóság jellemzi, ami lehetővé teszi közhasználatú épületekben való alkalmazását padlók, parketták, lépcsők és bútorok festésére.
Tűzvédelmi besorolás: Az UNIEPAL DREW AQUA 1- K lakkal minimum 200g/m2 mennyiségben bevont
termékek, azaz minden fa (az egzotikus fajták kivételével) és minden minimum 12 mm vastagságú fa alapanyagú termék (Euroclass: B-s1,d0) besorolást kapott.
Padlóburkolat besorolása:  Minden fából (az egzotikus fajták kivételével) készült minimum 20 mm vastag padlóburkolat  nehezen gyulladó (Bfl-s1 ) besorolást kapott.
A lakk előkészítése: Használat előtt alaposan keverje össze. Használatra kész termék  -  hígítani nem kell!VIS 120
Átlátszó, színtelen, kopásálló  tűzvédő festék fára, (poliuretán sorozat – kombináció, hígítása: észteres). Nemzeti Műszaki Értékelés: NMÉ-282 31093 001
Az építési termék termékköre: 38.termékkör. TŰZGÁTLÓ, TŰZTERJEDÉST GÁTLÓ ÉS TŰZVÉDELMI TERMÉKEK, TŰZKÉSLELTETŐ TERMÉKEK.
Alkalmazási terület
A termék átlátszó, két komponensű tűzgátló, poliuretán kombináció, amely a következőkből áll:
Vis 120 A és  Vis 120 B 1:1  A kombináció eléri az B-s1, d0  besorolást  bármely típusú fa tűzvédő kezeléséhez, pl. fal, vagy mennyezet lemezburkolásra, bútorokhoz, bútorzathoz, díszletekhez, állványokhoz stb.
A VIS 120 Transparent típus megnevezésű, égéskésleltető festék lombos és fenyő faanyagok, egzóták (egzotikus faanyagok), lemezburkolatok, bútorzatok, díszletek és állványzatok beltéri égéskésleltetésére.
A bevonat keménysége, karcolásállósága, foltok elleni állóképessége a fedőlakk egységessége és lágysága, valamint a különféle bevonatok egyenletessége és megkeményedésük gyorsasága ennek a kombinációnak a fő tulajdonságai. Ennélfogva a felhasználó számára biztosítva van ezen termék kiváló időzítése és eredményes használata. A lánggátló hatás elve azon a reakción alapul, amikor a termékből hő hatására nem mérgező gázok távoznak, ami lassítja a fa elszenesedését.
A  kombináció  tűzvédő kutatólaboratóriumunk abból a célból végzett hosszú kutatásának az eredménye, hogy ugyanolyan általános jellemzőkkel rendelkező terméket fejlesszenek ki, mint a bútoriparban használt hagyományos, poliuretán termékek, kombinálva egy meghatározott lánggátló képességgel.

ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÁS
FELÜLETELŐKÉSZÍTÉS
A fának tisztának, por- és zsírmentesnek kell lennie, és a levegő nedvességtartalma legyen kevesebb mint kb. 12 %. Alkalmazható előzőleg más szerrel befestett felületekre is akkor is, ha nem tűzgátlók. A munka megkezdése előtt javasoljuk a termék összeférhetőségének vizsgálatát kis felületen történő kísérleti bevonással.
Alkalmazási útmutató
Az alap előkészítése: Ezt a tűzvédő terméket közvetlenül, előkészítő kezelés nélkül lehet felvinni a fára. A felületet előzőleg gondosan meg kell tisztítani és szárítani; mindennemű por, zsír, olaj, szennyező vagy egyéb szilárd részecskét  vagy festékmaradékot homokszórással vagy pontcsiszolással el kell távolítani a festendő alapról.
Alapozóval vagy favédőszerrel történő előzetes kezelés általában elvégezhető, de célszerű egy tapadási próbát tenni.
Ha egzotikus vagy különleges fát kell védeni, javasoljuk az alkalmazhatóságot kísérleti (próba) úton megvizsgálni.
 Az egzotikus fafajtáknál (pl.. bambusz vagy okume) előfordul, hogy a fa réseiben, repedéseiben lévő levegő a felhordás során kiszabadul, és kis hólyagocskák keletkeznek., amelyek néha felpattannak, de nem mindig. Utóbbi esetben újrafestés esetén sem tűnnek el. A probléma megelőzésére szigetelő alapozást kell alkalmazni, vagy alternatív megoldásként VIS 120 lakkos réteget kell felvinni, amit 50 % poliuretánnal higítottunk,  hogy megakadályozzuk a buborékképződést. (1:1 arányban A és B komponens jól elkeverése után 50% észteres hígítóval elkeverve).  Kiszáradás után 180-as szemcsenagyságú csiszolópapírral kell ledörzsölni (polírozni,. fordító.).és utána a szokásos módon a festékréteget felvinni.

Felhordása kizárólag a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12. szerint történhet.
WEB: https://www.tuzvedo.eu/      mail:tuzvedo@tuzvedo.eu

FEL