Európai Tűzvédő Anyagokat Forgalmazó Kft

Tűzvédelem - tűzvédelmi szolgáltatás

Egyetlen tűzvédő termék, mely összetételénél fogva is KÜLTÉRI FELHASZNÁLÁSRA KÉSZÜL!!!KÜLTÉRRE GYÁRTOTT TŰZVÉDŐ FESTÉK

Speciális kültéri tűzvédő festék fémre. Egyetlen kizárólag kültérre gyártott tűzvédő festék fémre.

Műszaki adatlap
Hensotherm 310 KS – kültéri tűzvédő festék fémre.

ETA –No 11/0456  
ÉMI:TMI-7/1/2012

Oldószer alapú, hőre habosodó, (szórással egy  rétegben felhordható), film-szerű tűzvédő bevonat kültéri használatra, I/H elemeken és zárt szelvényeken az EN 13501-2-nek megfelelően.

Jóváhagyások/engedélyek: jóváhagyva az  EN 13381-8-nak megfelelően.

ETA –No 11/0456  CE:1121-CPD-GA5009  ÉMI:TMI-7/1/2012

Osztályozás: CE-jelzés a 93/68/EWG-nek megfelelően.
Alkalmazási területek:  acél szerkezetekhez, mint oszlopok, gerendák, mestergerendák  I/H elemekhez  és zárt szelvényekhez,  fémmel  bevont (tüzihorganyzott) elemekhez is.  Tűzállóság  (Th érték) lásd: 2-4 oldal; Más tűzállósági mértékekhez kérjen    technikai tanácsot.  Kültéri használatra tartóssági besorolás Y/Z1/Z2 az ETAG 018-2-nek megfelelően.

Magyarországi  felhasználásra vonatkozóan:
“A Hensotherm 310 KS tűzvédő festékbevonet  rendszer teherhordó “I” és “H”  nyitott profilú, valamint “kör” és  “négyszög” zárt profilú 50-355 (m¯¹) profiltényezőjű teherhordó acél gerendák lés oszlopok tűzállósági határétékének növelésére szolgál, 350-750 °C tervezési hőmérsékleti tartományban, kül és beltérben. A bevonatrendszerrel, az I. sz. mellékletben rögzített száraz rétegvastagságok esetén R 15 és R 120  perc  tűzállóági határérték biztosítható 350-750 °C tervezési hőmérsékleti tartományban, nyitott  és zárt profile acélgerendák és az acéloszlopok profiltényezőjének függvényében.”

Előnyök: az extra finom szemcsés nyersanyag garantálja a sima felületet. Karbantartást nem igényel. Könnyen kezelhető  fedő réteg. Kapható RAL és NCS keverési rendszerben, valamint egyedi színárnyalatokban.

Alkalmazható fémmel bevont elemeken is.  
VOC < 350 g/l.
Útmutatás a Hensotherm 310 KS-kültéri- használatához:       
A kültéri Hensotherm 310 KS lehetőleg 5°C-nál magasabb hőmérsékleten és kevesebb mint 80 %-os relatív páratartalomnál használandó. Magas relatív páratartalomnál (pl. 80%) a jó szellőzési  feltételek elengedhetetlenek. 

A felületi hőmérséklet  legalább 3 °C-kal harmatpont felett legyen, de mindenképpen 0 °C fölött.
Csak szakképzett emberek  alkalmazzák. 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12.
Felület előkészítése:  a Hensotherm 310 KS csak megfelelően előkészített  és lealapozott anyagra hordható fel  a már alkalmazott, ismeretlen  alapozó és a Hensotherm 310 KS kompatibilitását ellenőrizni kell; minden sérülést (pl.rozsdásodást, ütődést, stb.) ki kell javítani pl. HENSOGRUND 1966 E-vel vagy más kompatibilis alapozóval.

Technikai segítségért forduljon a Rudolf GmbH-hoz  vagy az importőrhöz.
Csupasz profilokhoz az Sa 2.5 homokfúvást, kézi tisztításhoz az St 2-t ajánljuk, az EN ISO 12944-4-nek megfelelően.A HENSOGRUND 1966 E alkalmazása: 40-60 µm száraz rétegvastagság (dft) ~120-190 g/m2, horganyzott acélhoz a HENSOGRUND 2K ajánlott.  A felületről el kell távolítani a szennyeződéseket és biztosítani kell a tapadást  ajánlott száraz rétegvastagság: általában 50 µm (dft) ~150 g/m2 mennyiséget javasoljuk az alkalmazási adatok feljegyzését az EN ISO 12944-7/-8-nak megfelelően.

Alkalmazás: Alkalmazás előtt alaposan keverje fel!  Airless szórás optimális szóráshoz kb.20°C-os anyaghőmérséklet szükséges  hígítani, max.5%-ban, HENSOTHERM V 45-tel ajánlott (esetleg aromás, esetleg észter  hígítóval) Javasolt üzemi nyomás: 200-250 bar  fúvóka méretek: 0.017"-0.025": áramlási sebesség > 4 l/min. A  gép szűrői maradhatnak, de a pisztoly szűrőket el kell távolítani. Legfeljebb 1000 g/m2 hordható fel egy rétegben. 
 
Festés és hengerelés: hengereléshez báránybőrből vagy moherből készült henger ajánlott, mely ellenáll az oldószernek.  Festéshez hosszú sörtéjű ecset ajánlott, mely ellenáll az oldószernek.
Száradás  20°C-os hőmérsékleten és 65%-os relatív páratartalomnál:  legalább 24 óra bevonatonként  az alacsonyabb hőmérséklet, magasabb relatív páratartalom, a nem elegendő légmozgás és a különböző vastagságú tűzvédelmi bevonatok meghosszabbíthatják a száradási időt.
Fedőréteg:  fedőréteg felhordása csak a Hensotherm 310 KS megszáradása után, legalább 48 órával beltéri Hensotherm 310 KS száradását köröm-teszttel ellenőrizhetjük.
Fedőréteg  HENSOTOP 84-gyel (oldószeres) kapható RAL vagy NCS keverési rendszerben és egyedi árnyalatokban külön kérésre fedő mérték: HENSOTOP 84: 130-180 g/m2 nedves, függően a színárnyalattól.  Használat után minden felszerelést azonnal le kell tisztítani HENSOTHERM V45 hígítóval, vagy aromás, esetleg észter  hígítóval.


Szállítás/tárolás: szállítás és tárolás lehetőleg +5°C és +30°C között.  
Bontott vödrök szavatossági ideje: 12 hónap   a nyitott vödröket alaposan le kell zárni.

Csomagolás:  25 kg netto tömeg  bádog vödör.

Óvintézkedések a biztonságos használathoz: a beltéri HENSOTHERM 310 KS-t használja az összes helyi és nemzetközi előírásnak megfelelően-
Környezet, Egészségügy és Biztonság: A rendeleteket gyakran felülvizsgálják, így a termék használata előtt kérjen aktuális biztonsági adatlapot.  
További műszaki tanácsért kérjük lépjen kapcsolatba velünk! Jelenlegi tudásszintünk szerint az itt közölt adatok korrektek, de a gyártó nem vállal felelősséget a közölt információk teljességéért és korrektségéért, ezek csak útmutatásként szerepelnek. Alapul az ellenőrzött vizsgálatok és az alkalmazás során szerzett tapasztalatok szolgálnak. Ha valaki a terméket más célra, vagy előzetes írásos hozzájárulásunk nélkül a fent említett alkalmazási módtól eltérően használja, azt saját kockázatára teszi. Ilyen esetben bárminemű kár vagy sérülés esetén a Rudolf GmbH-t semmilyen felelősség nem terheli. Eme adatlap korábbi verziói már nem érvényesek.

Magyarországi felhasználás:
HENSOTHERM 310 KS – tűzvédelmi rendszer nem dolgozható fel, ha az anyag, az alapozás, vagy levegő hőmérséklete +5 C alatt van, avagy a relatív levegőnedvesség tartalom a 75 %-ot meghaladja.(Harmatpont).
HENSOTHERM 310 KS erős tixotrop anyagot tartalmaz, alkalmazás előtt erős keveréssel a megfelelő feldolgozási folyékonyság elérhető. (kb.10 perces keverés!) A termék vizsgálata/engedélye  során figyelembe vett jogszabályok, szabványok, előírások:  a 28/2011. (IX. 6.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) ötödik rész.
 Felhordásra vonatkozóan:  irányadó, a 45/2011.(XII.7)BM rendelet 12 pontja minden tűzvédő festék esetén!
Rétegrendekről:
Hensogrund alapozók: speciális műgyanta bázisú, fémfelületek korrózióvédelmére szolgáló alapozó festékek.
Hensotherm 310 KS: oldószer alapú, habosító és égéskésleltető adalékanyagokat tartalmazó tűzvédő festék.
Hensotop 84 fedőlakk: oldószeres tűzvédő fedőlakk a tűzvédő festék fölé
Figyelembe véve a gyártó korábbi, Magyarországra érvényes nyilatkozatait!!


Alkalmazása Magyarországon alábbi módon történhet:
 “A Hensotherm 310 KS tűzvédő festékbevonet  rendszer teherhordó “I” és “H”  nyitott profilú, valamint “kör” és  “négyszög” zárt profilú 50-355 (m¯¹) profiltényezőjű teherhordó acél gerendák lés oszlopok tűzállósági határétékének növelésére szolgál, 350-750 °C tervezési hőmérsékleti tartományban, kül és beltérben. A bevonatrendszerrel, az I. sz. mellékletben rögzített száraz rétegvastagságok esetén R 15 és R 120  perc  tűzállóági határérték biztosíthatő 350-750 °C tervezési hőmérsékleti tartományban, nyitott  és zárt profile acélgerendák és az acéloszlopok profiltényezőjének függvényében.”

A Hensotherm 310 KS tűzvédő festékbevonat rendszer mérsékelten agresszív városi, ipari légkörtípus beltéri körülményei között alkalmazható olyan tetővel védett helyeken, ahol csapóesőnek, tartós vízigénybevételnek nincs kitéve a szerkezet és kültéri vátozatban is. Figyelem! kültérben is szükséges védeni a csapadék ellen a bevonatot, addig, amíg a teljes    átszáradás meg nem történik. CSAK A KOMPLETTEN  KIALAKÍTOTT ÉS TELJESEN ÁTSZÁRADT ÉS HIBÁTLAN BEVONAT ALKALMAS KÜLTÉRI IGÉNYBEVÉTELRE!!!
Fémtiszta, mindenféle szennyeződésektől mentes, MSZ EN ISO 8501-1: 2008 szabvány szerint Sa 2 ½ tisztaságú fokozatú acéllemez legyen.


Az U/A érték alkalmazása esetén:
Igazolt profiltényezővel rendelkező acélszerkezetek esetén az ETA-11/0456 számú Európai Műszaki Engedély 1-23. táblázataiban megadott adatok a mértékadóak, az  5 mm alatti falvastagság esetén is!!


*Részletes információért  kérjük  forduljon  tanácsadó  szolgálatunkhoz:  061-295-00-00 tel/fax vagy  Drótposta: tuzvedo@tuzvedo.hu

KÉRJÜK  TANULMÁNYOZZA  ÁT  az   “ÚTMUTATÓ MELLÉKLET”-et az U/A érték használatáról…
Gyártó: Hensel GmbH Németország.
WEB: https://www.tuzvedo.eu/     

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu

FEL