Európai Tűzvédő Anyagokat Forgalmazó Kft

Tűzvédelem - tűzvédelmi szolgáltatás

Tűzvédő festék fémre. Komoly téma, vegy Ön is komolyanHasznos tudnivalók a tűzvédő festékek felhordásáról és vásárlásáról fémre

Hasznos tudnivalók a tűzvédő festékek felhordásáról fémre

 Hasznos tudnivalók a tűzvédő festékek felhordásáról
    
A fémre alkalmas  tűzvédő festékből egy vastag, stabil habréteg keletkezik hő vagy tűz hatására.
Ez a habréteg hivatott a tűzvédelmet, vagyis a TH értéket biztosítani. Mivel a TH  ( tűzállósági határérték ) 15, 30, 45, 60, 75, 90, 120, 150 és 180 perces lehet,  a habnak ezen időszakig a fémen kell maradnia. Könnyű belátni, hogy idegen, azonosítatlan festékek és alapozók nem biztos, hogy ellátják ezt a feladatot.
    
Az ajánlott tűzvédő festékek alkalmazása esetén a TH érték eléréséhez nem szükséges semmiféle segédanyag ( pl. kitt, paszta, üvegszövet, üvegháló, kőzetgyapot stb. )

A tűzvédő festékek rétegvastagságát nedves rétegvastagság mérővel is lehet ellenőrizni (elsősorban munkavégzés közben).
    
Az általunk javasolt tűzvédő festékek mindegyike könnyen kenhető és kezelhető festékként viselkedik, ezért helyes alkalmazás esetén szép esztétikus felületet ad, - akár mintázott vagy cizellált fémfelület is bevonható velük- úgy, hogy a mintázat a festés után is látszódjon.
    
TH érték = tűzvédelmi határérték. Ezt a tervező vagy egyéb szakember írja elő. Az előírt Th érték helyességét (jogosságát) ill. annak mértékét felülbírálni csak a kiíró jogosult.

A tervezés  hőmérséklet 350 – 700 C fok között lehetséges
    
Tűzvédő festék = tűzre vagy hőre habosodó, különleges összetételű festék.
    
Kültéri acélszerkezethez kizárólag a kültéri követelményeknek megfelelő
( időjárásálló, UV stabil ) és erre garanciával rendelkező ( gyártói nyilatkozat)  tűzvédő festék alkalmas.
    
    
TH érték megállapítása és bármely módszerrel való növelése esetén az acélszerkezet önálló tűzállóságát külön nem lehet figyelembe venni ( mivel minősítéskor is magával az acéllal együtt vizsgálják a tűzvédő festék vagy burkolat hatásosságát, így annak önálló tűzállósága együtt szerepel a  tűzvédő anyaggal ).
    
Acélszerkezet esetén általában gyári alapozó felhordása szükséges, közvetlenül az acélra. Helyettesítőként bizonyos esetekben a cinkfoszfát vagy a cinkkromát tartalmú alapozók is szóba jöhetnek. Ne feledje: ha az alapozó nem tapad jól a fémhez, akkor az erre felhordott tűzvédő festék sem fog jól tapadni, és tűz esetén elválik a fémtől. Ezzel pedig maga a tűzvédelem szűnik meg.
    
Acélszerkezetek esetén a tűzvédő festékre hordandó védőlakk esztétikai igényeket elégít ki, és véd  a mechanikai sérülésektől. Kültéri változata pedig az időjárásállóságot növeli. Csak olyan védőfesték alkalmazható, mely nem rontja az alatta levő tűzvédő festékből kialakuló habosodás intenzitását.
    
A tűzvédő festékek felhordhatók: ecseteléssel, hengerrel, szórással. Tekintettel a viszonylag magas árra és a szóródási veszteségre, általános az a nézet, mi szerint  inkább ecsettel és hengerrel célszerűbb a  kivitelezés.
    
    
Tűzvédő festékeknél és oldatoknál alapvető követelmény, hogy sem felhordáskor, sem száradás után, sem tűz esetén, amikor a tűzvédő bevonat aktivizálódik, nem szabadulhat fel semmilyen káros gőz, gáz vagy egyéb anyag, mely a környezetet, az objektumban tartózkodókat  vagy a tűzoltókat veszélyeztetné.  ( Ez nem jelenti azt, hogy pl. az oldószer tartalmú lakk felhordásánál nem kell körültekintően eljárni. )
    
A tűzvédő festékek és oldatok biztonságtechnikája és környezetre gyakorolt hatása megegyezik a hasonló vivőanyagokkal ( víz, olaj, oldószer ) rendelkező bármely más festékkel.
    
Acélszerkezetekre felhordott tűzvédő festékek mennyiségét nedvesen is és szárazon is a rétegvastagsággal lehet ellenőrizni.

 Nagyon fontos információ!

Ne dőljön be kérjük semmiféle olcsó csodaszernek!
NE DŐLJÖN BE A MINDENTUDÓ AJÁNLATADÓK  trükkjeinek!
Ne dőljön be a jólértesült szakik több évtizedes „megoldásainak” !
Ne dőljön be annak, hogy „jó  lesz az úgy is”…!

Más időket élünk.

A fémek tűzvédelmének helyessége sok évtized múlva is pontosan ellenőrizhető!!

Sajnálatos, de  tény, hogy a tűzvédő festék drága megoldás.

Eszébe jutott valakinek a drága ablakok helyett apró lyukakra cserélni  a kiviteli terven?

Tudomásul kell venni, hogy a tűzvédelem ugyan olyan – esetenként fontosabb  része az épületnek,  mint bármely más alkotó elem. És ez sajnos szintén sokba kerül.!

Amit általában nem tud  sem a tulajdonos, sem a megbízó:

A HELYES ÉS SZAKSZERŰ TŰZVÉDŐ ANYAG kiválasztásáért, felhordásáért, meglétéért, a kivitelező korlátlan határideig és korlátlan mértékig FELELŐS!


FEL