Európai Tűzvédő Anyagokat Forgalmazó Kft

Tűzvédelem - tűzvédelmi szolgáltatás

3

A fa egy nagyon különleges anyagA fa tűzvédelme

A fa, egy egészen különleges anyag


Agyag és kő mellett a fa az emberek legősibb építőanyaga. Természetes, növényi anyag, és talán ezért is éli reneszánszát napjainkban. Újra és újra felfedezzük. Talán a sok jó tulajdonsága miatt.

A faanyagnak számtalan olyan speciális tulajdonsága van, amellyel -ilyen kombinációban- nem rendelkezik semmilyen más anyag.

A fa jól feldolgozható.

Természetes roststruktúrája nagy szilárdságot és hajlékonyságot kölcsönöz a fának, kis súly mellett, a fa jobban fogja fel a hideget és meleget, mint más anyag, zaj ellen is véd. Talán megdöbbentő, de igaz: a megfelelően méretezett farészek, pl. tetőszerkezetnél a gerendák, nagyobb ellenállást tanúsítanak tűzzel szemben, mint az acélszerkezet.

Végül: a fa felülmúlhatatlan, mint emberközeli, dekoratív, „meleg hatású” anyag, amelyet jól esik nézni és megfogni. A fának, ennek a természetes anyagnak is vannak ellenségei.    A farontó rovarok mellett:a hideg és a meleg, a nedvesség és a szárazság az állandó körforgásban ugyanúgy veszik igénybe a fát, mint minden más anyagot. Ennek során a rostból álló, elasztikus fának sprőd anyagokkal szemben előnyei is vannak: ez az anyag „dolgozhat”, módosíthatja a formáit anélkül, hogy szilárdságából veszítene. Ennek ellenére a nedvesség okozta veszélyt nem szabad alábecsülni, mivel a nedves faanyag mindenek előtt a gombának ad ideális táptalajt.

A napfényben levő ultraibolya sugarak, röviden – UV-sugarak, tartós közvetlen hatás folyamán, amely gyakorlatilag csak szabad ég alatt jön létre, szétrombolja a lignint. Ez az anyag összeköti a fa egyes sejtjeit. A rombolás a felületen kezdődik: szürke lesz, mállik és megnyílik a nedvesség és gombafertőzöttség előtt.

 És végül, a legnagyobb ellenség: a tűz.

A fa egy éghető anyag. Ha megfelelő körülmények adódnak, bizony a tűzvédelemről is gondoskodni kell.
A fa tűzvédelme azt jelenti, hogy a  fát (fa anyagot, vagy fából készült elemet) tűzvédő oldattal vagy tűzvédő bevonattal (tűzvédő festékkel) kezeljük,  a szabványos vizsgálatokban  szereplő mennyiséggel.

A tűzvédő anyagok lehetnek színtelek, vagy fehér színűek, vagy lazúrok.

A fa tűzvédelmét (extrém esetben) tűzgátló lapokkal való burkolással is megoldhatjuk, ez esetben azonban  a fa nem fog látszani.

Cikkeink  azon törekvésünket tükrözik, hogy korrekt eligazítást adjunk ezen a területen minden érdeklődőnek.

WEB: https://www.tuzvedo.eu/      

Mail: tuzvedo@anyagvedelem.hu

FEL